Råbjerg Mile – landets största vandrande sanddyn

Råbjerg Mile är ett helt unikt naturfenomen som är svårt att begripa. Milen är Danmarks största vandrande sanddyn som inte är planterad med växter. Här får du känslan av att vara strandad i en öken och man kan nästan inte begripa att så vacker natur finns mitt i Nordjylland. Sanddynen täcker ett område på cirka 2 km2 och är upp till 35 m hög.

 

Råbjerg Mile är ett stycke Danmarkshistoria och med ett läge endast 3 km från campingplatsen bör ni inte gå miste om chansen att uppleva den imponerande naturen. Från toppen av sanddynen kan ni se Nordjyllands kanske vackraste utsikt, och på en molnfri och ljummen sommarkväll kan njuta av den vackraste solnedgången. Packa ner kameran – det är ett ögonblick ni gärna vill föreviga!

Råbjerg Mile er et helt unikt naturfænomen, som er svært at begribe. Milen er Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning. Her får du følelsen af at være strandet i en ørken, og man kan næsten ikke begribe at så smuk natur findes lige midt i Nordjylland. Milen dækker et areal på ca. 2 km2 og er op til 35 m høj. Råbjerg Mile er et stykke Danmarkshistorie og med en beliggenhed kun 3 kilometer fra campingpladsen, bør I ikke snyde jer selv for at opleve den betagende natur. Fra toppen af milen kan I se Nordjyllands måske smukkeste udsigt, og på en skyfri og varm sommeraften kan I overvære den smukkeste solnedgang. Så pak endelig kameraet – det er et øjeblik, I gerne vil kunne huske!

Vandring gennem det hvide sand kan være hårdt, og derfor er der forskellige stier både for dem med friske ben og til dem, der gerne vil nyde turen stille og roligt. Det kan være en god ide at være forsynet med mad og drikke, så I er godt hydrerede til at nyde landskabet. Vi anbefaler altid, at vores gæster besøger milen, når vejret er lunt, og der er minimal blæst. En travetur gennem milen kan godt tage nogle timer, så husk solcreme til de varme sommerdage. På de vindstille dage er Råbjerg Mile et oplagt sted at slå sig ned med picnickurven og spise en lækker frokost med familien.

Råbjerg Mile – et resultat af sandflugt

Råbjerg Mile er et af de få steder tilbage, hvor gæster kan opleve de barske vilkår, som var hverdag for flere borgere i 1600 tallets vestjylland. I 1500-tallet startede en sandflugt i Danmark, der drev folk fra hjem og hus. Sandet ødelagde muligheden for at dyrke jorden og har flere steder udslettet hele byer. Dengang var der et andet klima og en langt koldere temperatur, end vi har i dag. Det kaldes også derfor af flere geologer for “den lille istid”. Kulden gjorde, at gletsjere bandt vand, hvilket gav en lavere vandstand og dermed mere sand på strandene. Vinden fik fat i sandet og blæste det ind over landet, som resulterede i sandflugten. Kulden gjorde samtidig, at mere træ blev fældet til brænde. Den manglende vegetation blotlagde sandet og gav sandflugten endnu bedre muligheder. I Råbjerg Sogn forliste de fleste huse og gårde som resultat af sandflugten. I 1600-tallet forsvandt byen, og i dag står kun et ensomt kirketårn fra den gamle Sct. Laurenti kirke tilbage til minde om sognet. Det kendes i dag som Den Tilsandede Kirke. Kirken er i dag fredet og står tilbage som monument over et sogn, hvor de fleste gårde og huse forsvandt i sandet.

Milens historie

Sandflugten var et stort problem i Danmark, der drev mange fra hus og hjem. Derfor satte man de fleste steder en stopper for sandet med beplantning. Det var også planen at stoppe sandflugten, der havde hærget Råbjerg Sogn og dermed gøre en ende på Råbjerg Mile. Dele af befolkningen talte dog imod at ødelægge naturområdet, og med Jeppe Aakjær i spidsen begyndte synspunktet at sprede sig. Den offentlige debat førte til, at staten i 1900 købte området, hvor milen dengang lå. Milen vandrer op til 15 meter om året i øst-nordøstlig retning. Staten har derfor, efterhånden som milen har vandret, købt de omkringliggende områder og fredet dem. I 2008 blev milens forventede adgangsvej fredet, også selvom at milen vil ødelægge huse og veje på sin vandring. Hvad der skal ske med de mennesker, der bliver ramt, er endnu ikke besluttet. Hvis milens vandring fortsætter med samme hast og retning, forventer man, at den i 2200 vil nå hovedvejen mellem Skagen og Frederikshavn og i 2230 nå ud til Kattegat.

Den unikke natur i Råbjerg Mile, som dækker flere tusinde hektar, er ikke kun unik for Danmark. Det er en sjælden type natur i Europa, og derfor var området i 2003 gennem et stort naturprojekt støttet af EU LIFE. Projektet gik blandt andet ud på at fjerne Bjergfyr fra området.

Besøg Bunken klitplantage

Det er svært at forestille sig, at nogle planter kan overleve i de barske omgivelser ved Råbjerg Mile, men det kan buske- og træarten Bjergfyr. Busken, som findes i mange bjergområder i Mellemeuropa, blev plantet ved Bunken for at skabe en klitplantage i slutningen af 1800-tallet. Hvis du vælger at gå en tur ved Bunken Klitplantage så forestil dig, at hele landskabet lagde øde hen for blot få 100 år siden. Bjergfyr blev plantet i området som en måde at dæmpe sandflugten, der plagede folk og fæ i egnen.

Plantagens små søer

Selve milen er vegetationsløs, men afblæsningsfladen foran Råbjerg Mile byder på flere små søer og spændende botanisk liv. Det er en oplevelse at se kontrasten mellem den fugtige afblæsningsflade og milens tørre ørkenlandskab. Ved søerne finder du eksempelvis flere sjældne Siv arter, der trives i kanten af de næringsfattige klitsøer. Du finder eksempelvis Dværg-Siv og Fin Siv. Det er et interessant sted at gå på opdagelse for botanik interesserede.

Hvis du gerne vil se områdets flotte fugle, så er der mulighed for dette ved Milesøerne. Her vil du have mulighed for at se egnens lokale ynglefugle eksempelvis tranen, stor regnspove og gråstrubet lappedykker. I forårsperioden vil du have mulighed for at se fugle som viber, gøg og sanglærker i luften over søerne, mens du i efterårsperioden kan nyde sangsvanernes snakke.

Bål og grill ved Råbjerg Mile

Hvis du har planer om at lave mad over bål eller grill uden for campingområdet, så er der mulighed for det. Der findes to steder ved Bunken Klitplantage, hvor I kan lave mad over åben ild. Det ene sted finder du midt i plantagen på en rasteplads nord for Lillesø, mens den anden er i den sydligste del af plantagen ved Råbjergvej.

Hvis du gerne vil have grillhygge ved campingpladsen, så har vi naturligvis fælles grillfaciliteter, så du kan nyde en grillet pølse eller bøf.

Oplev Råbjerg Mile på cykel eller hesteryg

Ved Nordvendsyssel finder du en riderute, som krydser ind gennem plantagen og den særlige natur. Selve ruten er på hele 200 kilometer, som strækker sig fra Hjørring, Hirtshals og Skagen. Hvis du gerne vil opleve det smukke landskab omkring Råbjerg Mile på hesteryg, så er det en mulighed. Har du ikke egen hest, så er der flere muligheder for at bestille en guidet tour tilpasset dit niveau. Du må gerne ride på asfalterede og grusveje, der som minimum er 2.5 meter brede.
Vær opmærksom på, at du ikke må ride på cykelstier.

Hvis du gerne vil opleve området omkring Råbjerg Mile på cykel, så er der rigtig gode muligheder for det. Du kan eksempelvis cykle på vejene ved Bunken Klitplantage. Hvis du vil opleve en tur gennem plantagen, så kan du enten cykle på Vestkyststien eller Østkystruten. Hos Råbjerg Mile Camping har du mulighed for at leje cykler, så du kan komme hurtigt og nemt rundt i området. Du kan læse mere om dine cykelmuligheder her – op på cykel.