Museer og seværdigheder

Isefjordens Perle
Holbæk ligger ved bredden af Holbæk Fjord, en del af Isefjorden, der er udgangspunktet for mange naturskønne seværdigheder, ikke mindst Orø. På Orø finder du uspoleret idyl. Nyd den smukke sejltur med en af de to færger til den naturskønne ø, kendt for sine mange trampestier. Her kan I studere ynglende strand- og vadefugle og nyde lækkerier i Marliese’s Gårdcafé.

 

Historie
Holbæk nævnes første gang officielt i et brev fra Absalon i 1199, hvor han testamenterer de fleste af sine ejendomme til Sorø Klosterkirke. Byen beskrives som Holbækgaard, en større gård, som tilhører en adelsmand, og omkring hvilken der med tiden opstod en by. I 1236 påbegyndte Kong Valdemar byggeriet af Holbæk Slot.

 

Levende museer
Holbæk kan prale med en lang række interaktive seværdigheder; levende museer der lærd og underholdende formidler fortid, nutid og fremtid. Et besøg på Brorfelde Observatorium, kendt fra DR’s julekalender ‘Julestjerner’, kan gøre jer klogere på universet. Hvordan opstod det? Hvorfor er der stjerner? Og hvad betyder planeterne for os? Om aftenen præsenteres den stjernedryssede himmel, der pirrer nysgerrigheden og fantasien. Om dagen inviterer bakkerne til at gå på opdagelse i naturen og lære om mere mellem himmel og jord. Brorfelde Observatorium er under udvikling og vil i sommeren 2015 åbne som et levende formidlingscenter.

 

Da oldefar var dreng
Andelslandsbyen Nyvang er som navnet antyder en tidsrejse til andelstiden (1870–1950). Her finder du brugsen, smeden, slagteren, mejeriet, husmandsstedet, kirken, landbetjenten osv. fra den tid, hvor oldefar var dreng. Der arrangeres året rundt mange aktiviteter, der holder de gamle landbotraditioner i hævd, for hele familien. Holbæk Museum er et enestående bygningskompleks med 12 gamle huse i hjertet af Holbæk – se bl.a. de gamle bondestuer, købmandsgården og en stor samling af keramik. Hestebedgård Museum på Orø viser en gammel i den mere end 1000 år gamle landsby, Bybjerg, i et stræde med mange gamle huse.

 

Nisser og toge
Vidste du, at verdens største Nisseland ligger i Holbæk, nærmere bestemt Mørkøv? Der er ved juletid et af områdets mest populære seværdigheder. Har kan I nyde hjemmelavede julespecialiteter samt se og købe julepynt. Svinninge Modeljernbane er med sine 2 km spor en af Europas længste. Der er ca. 30 stationer, 182 lokomotiver, 907 vogne, 598 sporskifter og ca. 150 km ledning. En spændende oplevelse for drenge i alle aldre.