Rundt omkring os er spændende levn fra vores forfædre. Mægtige monumenter, gådefulde strukturer og andre spektakulære seværdigheder er aldrig langt væk. Er du interesseret i fængslende steder og kulturarv? Lad os guide dig på din næste historiske rejse.
Danevirke Museum lige uden for Slesvig er det danske mindretals museum ved og om Danevirke. Det opfylder en vigtig funktion som specialmuseum for Danevirke og som dansk informationscenter, der årligt opsøges af knap 20.000 besøgende.
I Unewatt findes fem “Museumsøer”. Du får interessante indtryk af den tidligere livstil på landet.
Det er bedst, hvis du parkerer din bil på parkeringspladsen og går resten af vejen til fods.
Slottet – hovedkontor til alle museer i Schleswig-Holsten- huser de mest betydningsfulde samlinger af kunst, kultur og arkæologi i Nordeuropa. Der findes alt muligt, fra gotiske skulpturer, renæssancemaleri, barokgalleri, Biedermeier til den klassiske modernisme. Det er kunst- og kulturhistorie fra det 11. til det 20. århundrede.
Nydambåden er en båd fra jernalderen, som blev fundet før 150 år i Nydam mosen. Interaktive stationer informerer om båden og sørger for oplevelser til hele familien.
Slottet viser moselig og andre fascinerende ting fra 120.000 års menneskehed. I barokhaven står den, i det 17. århundrede som mirakel celebrerede, kæmpeglobus. Et museum for hele familien.
Omkring 1600 lod den danske konge og hertug af Slesvig, Christian 4., opføre et hammerværk til metalforarbejdning ved Krusåen. De mange tilløb fra kilder og det stærke fald i den lille å var ideelt som drivkraft for hammerværkerne, der løb ved vandkraft.
Havnebyen Flensborg lå nær ved, og med skib kunne der leveres råstoffer og de fremstillede varer fint transporteres videre. I Kobbermølle udviklede der sig et kobber- og messingværk, der omkring 1800 var det største industrianlæg i hertugdømmet Slesvig og et af de største i det danske kongerige. Det klarede sig igennem skiftet fra dansk til tysk administration og de to verdenskrige. Først i 1962 lukkedes “Crusauer Kupfer- und Messingfabrik“.
Museumsberg Flensburg er med sine to huse et af de største museer i delstaten Slesvig-Holsten. Siden sin grundlæggelse i 1876 har museet helliget sig det tidligere Hertugdømme Slesvigs kunst- og kulturhistorie, hvor den nordlige halvdel siden 1920 hører til Kongeriget Danmark. I helt nyindrettede museumsrum viser den permanente udstilling i Heinrich-Sauermann-Hauskunst- og kulturhistorie fra middelalderen op til 1800-tallet. Nyt er børneområdet „for-de-små“ med talrige oplevelses- og gør-det-selv-elementer, afdelingen “Flensborg – en by og dens mennesker” samt skatkammeret med guld- og sølvtøj og fajancer fra den store samling.
I tilknytning til museet ligger en meget smuk park, der blev indrettet som en engelsk have af købmand Andreas Christiansen i begyndelsen af det 19. århundrede.
Museumsværftet Flensborg – Flensburg var engang en af det danske kongeriges vigtigste havnebyer, og havnens spændende historie kan ikke kun opleves på skibsfartsmuseet: En tur langs havnens vestside, med de imponerende købmandsgårde på den ene side og de forskellige historiske og traditionsrige fartøjer i havnen på den anden side, hvor det flotte dampskib Alexandra henleder tankerne på tidligere tiders fornemme udflugtstur.
Neukirchen, Seebüll. Åbent ca. fra 1 marts til 1 december. Umiddelbart syd for grænsen vises af til Noldemuseet (Nolde-Stiftung Seebüll). Museet er indrettet i den store ejendom, som maleren Emil Nolde 1927 lod bygge på en kunstig høj, et såkaldt varft, i marsken. Under krigen fik han forbud mod at male, fordi nazisterne stemplede hans kunst som ”entartet” (degenereret). Et par hundreder af Noldes farveglade billeder – der i dag betragtes som verdenskunst – er udstillet i huset, der ligesom haven, hvor Nolde ligger begravet, er en oplevelse i sig selv. Åbningstider dagligt marts til 30. november fra kl. 10 – 18.
Et museum fuld af oplevelser rundt om Flensborgs skibfartshistorie. Udlstillingerne i det gamle toldpakhus og nabobygningerne er fyldt med historier om havnen og gårde, sejl- og dampskibe, tovværk og takkelage, skibsbyggeri og fjordsejlads samt historier om slaver, sukker og rom.
I vores museumsbutik finder du et stort udvalg af bøger, postkort, plakater, rom og sukkerprodukter, smykker og souvenirs fra Flensburg. Museets café byder på varme drikke, lækre kager og små snacks.
Vikingemuseet Haithabu (Hedeby) lige uden for byen Slesvig er blandt de mest betydningsfulde arkæologiske museer i Tyskland.
I udkanten af vikingernes tidligere handelscentrum præsenterer museet en af de mest moderne arkæologiske udstillinger i Europa: enestående originale fund, et beboelseskvarter med originalt genopbyggede vikingehuse og innovative medier til formidling tager de besøgende med på en rejse til livet i denne tidlige by fra omkring år 100